Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Επιδρομές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας


Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην  ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας που περικλείει και αρκετά σημεία της Ηλείας , από τα αγριογούρουνα που κάνουν καταστροφικές επιδρομές σε καλλιέργειες.

Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, γιατί έχασαν το πυκνό δάσος, από το οποίο είχαν τροφή και φώλιαζαν κι έγινε ακόμα πιο έντονο μετά τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ζώων, διότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει μειωθεί και ο αριθμός των κυνηγών που ταξίδευαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν ακόμα κι απ' τη Θεσσαλία.

Καταστροφές
Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες κυμαίνεται από 30% ως 50% της παραγωγής, σε σιτηρά, καστανοκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά φυτά.

Οι αγρότες ζητούν να ληφθούν μέτρα τόσο για την προστασία της παραγωγής τους, όσο και για τα αγριογούρουνα που στην ανάγκη τους για τροφή προκαλούν ζημιές και μια από τις προτάσεις που καταθέτουν είναι η δημιουργία ειδικής ελεγχόμενης ζώνης για κυνήγι αγριογούρουνου και εκπαίδευσης σκύλων, που θα φέρει ισοδύναμα έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου